Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Feest van de Boodschap aan de Moeder Gods in Antwerpen

Feest van de Boodschap aan de Moeder Gods in Antwerpen

De historische en prachtige parochie van de Boodschap aan de Moeder Gods in Antwerpen vierde haar jaarlijks parochiefeest op zondag 24 en maandag 25 maart 2024.

Zondagnamiddag werden de Grote Vespers gevierd door Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoros Aartsbisschop van België en Exarch van Nederland en Luxemburg, met de deelname van meerdere priesters van het Aartsbisdom.

Aan het einde van de dienst wenste Metropoliet Athenagoras de aanwezige gelovigen de genade en zegen toe van de Allerheiligste Theotokos door wie het mysterie van de redding van de mensheid begon, dankte de priesters en hun medewerkers voor hun dienstwerk, en kondigde aan dat de Jubileumkalender van het Aartsbisdom van België voor het jaar 2025 zal worden gewijd aan de historische parochie van Antwerpen, de eerste parochie van het Oecumenisch Patriarchaat op Belgisch grondgebied, in het kader van de 125ste verjaardag van haar stichting.

Er volgde een receptie in het parochiecentrum, waarbij het nieuwgevormde koor van de Griekse Gemeenschap van Antwerpen, onder de muzikale leiding van de mevrouw Efterpi Katsamatsas, hymnen van het feest van de Aankondiging ten gehore bracht, alsook muziek gewijd aan de verjaardag van het begin van de Griekse Revolutie op 25 maart 1821, en afsloot met het Griekse volkslied.

De volgende dag, de dag van het feest, werd een pontificale Goddelijke Liturgie gevierd, voorgegaan door Zijne Excellentie Bisschop van Apollonia, Mgr Joachim, die tijdens zijn homilie verwees naar de noodzaak van goed beheer van de vrijheid die God aan de mens gaf, die de Maagd Maria ertoe bracht de goddelijke wil te aanvaarden en haar deelname aan het plan van de Goddelijke Economie, en de noodzaak hiervan voor de moderne mens.

Het einde van de Goddelijke Liturgie werd gevolgd door een processie van de heilige icoon van de Annunciatie rond de kerk. In de namiddag werd nog een plechtige Vesperdienst gevierd en een gedachtenisdienst gehouden voor de overleden priesters en weldoeners van de eeuwenoude parochie van Antwerpen.

Naast de eerste cantor van de parochie, de heer Panteleimon Levakos, fungeerden gastcantors uit andere parochies in België en Nederland als parochiekoor tijdens het feest.

Feest van de Aankondiging in Antwerpen (25-3-2024)