Spring naar de inhoud
Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Zondag van de Kruisverering in het Groothertogdom Luxemburg

Zondag van de Kruisverering in het Groothertogdom Luxemburg

Op de zondag van de Kruisverering, 7 april 2024, werd in de Orthodoxe Kathedraal van de heilige Nicolaas in de Luxemburgse regio Weiler-la-Tour een interorthodoxe Goddelijke Liturgie gevierd door Zijne Eminentie Metropoliet Aartsbisschop Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg. Verschillende orthodoxe parochies in Luxemburg namen deel aan de Goddelijke Liturgie. Grieken, Serviërs, Roemenen, Bulgaren en Oekraïners, ze waren er allemaal. Vele gelovigen uit alle orthodoxe parochies in het Groothertogdom nam deel aan deze Goddelijke Liturgie, waarbij de Byzantijnse, Roemeense en Servische koren de hymnen zongen. De ambassadeur van Griekenland in Luxemburg, Angelos Ypsilantis, en de ambassadeur van Bulgarije, Plamen Bonchev, waren ook aanwezig. Andere deelnemers waren onder andere de Europarlementariër en quaestor van het Europees Parlement, Isabel Wiseler-Lima, echtgenote van de voorzitter van de Luxemburgse Kamer van Volksvertegenwoordigers en, de Archon van het Oecumenisch Patriarchaat, Theocharis Grammatikos, de voorzitter van de Griekse gemeenschap in Luxemburg, Eleni Fotinea, het hoofd van de Bulgaarse consulaire post, de heer Malin Messalski, de zaakgelastigde van de Griekse ambassade, de heer Gouras, de rechter van het Hof van Justitie van de Europese Unie, de heer Ioannis Dimitrakopoulos, Griekse officieren en een groot aantal gelovigen.

In zijn inspirerende toespraak tijdens de Goddelijke Liturgie benadrukte Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België onder andere de betekenis van het vereren van het Heilig en Levenschenkend Kruis op deze zondag van de Grote Veertigdagentijd en het belang van de gezamenlijke deelname van Luxemburgse Orthodoxe Christenen van verschillende talen en tradities aan deze Goddelijke Liturgie. Hij verwees met afschuw naar onze moeilijke tijden waarin we, naast andere pijnlijke zaken, orthodoxe christenen oorlog zien voeren tegen andere orthodoxe christenen, en bevestigde dat het orthodoxe geloof niet met dit kwaad kan worden vereenzelvigd. Echte orthodoxe christenen nemen liever hun kruis op en volgen Christus in nederigheid, altijd trouw aan Zijn voorbeeld en onderricht. Christus zei dat een ware koning niet iemand is die anderen domineert en dienstbare gehoorzaamheid eist, maar iemand die anderen dient en zijn leven voor hen geeft. Hij benadrukte dat het de liefde is die onze Heer Jezus Christus de naam van Koning en Priester van de hele schepping waardig maakt. Verwijzend naar het offer van de Heer aan het Heilige Kruis, zei Zijne Eminentie dat “er niets glorieuzer, belangrijker of wonderbaarlijker is dan liefde te geven en te ontvangen… Als we het Kruis eren, als we denken aan de kruisiging van Christus, als we de oproep van Christus horen om afstand te doen van onszelf… worden we opgeroepen om ons open te stellen voor de stroom van Goddelijke Liefde, een liefde die zowel de dood van ons egoïsme is als openheid naar God en naar elk van onze naasten”.

Dit jaar wilde Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België een groot iemand in Luxemburg eren, namelijk de voormalige vicaris-generaal van de rooms-katholieke Kerk in Luxemburg, Mgr. Mathias Schiltz, voor zijn belangrijke rol in de aankoop door de Grieks-orthodoxe gemeenschap van de grond waarop de kathedraal van de heilige Nicolaas werd gebouwd. Het was Mgr. Mathias Schiltz die de katholieke priester Jean-Nicolas Schmitt overhaalde om de Grieks-orthodoxen van Luxemburg de grond te schenken die hem en zijn zus, beiden van eeuwige nagedachtenis, toebehoorde, met de volledige instemming van de toenmalige rooms-katholieke aartsbisschop van Luxemburg, Mgr. Fernand Franck.

.

De orthodoxe christenen van Luxemburg zullen nooit de beslissende bijdrage van Mgr. Mathias Schiltz aan de bouw van deze kerk vergeten, evenals alle steun die de plaatselijke rooms-katholieke Kerk, en persoonlijk kardinaal Jean-Claude Hollerich, aartsbisschop van Luxemburg, aan de orthodoxe Kerk van Luxemburg hebben gegeven. In de persoon van Mgr. Mathias Schiltz wilde Metropoliet Athenagoras ook de Rooms-Katholieke Kerk van Luxemburg eren. De doorslaggevende bijdrage van Mgr. Mathias Schiltz aan de erkenning en ontwikkeling van de Orthodoxe Kerk in Luxemburg heeft Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België doen besluiten hem te honoreren met de medaille van de Aartsengel Michaël, een onderscheiding die door het Heilig Aartsbisdom van België wordt toegekend aan persoonlijkheden die een grote bijdrage hebben geleverd aan het leven en de erkenning van de Orthodoxe Kerk in België, Nederland en Luxemburg.

Na de Goddelijke Liturgie en tijdens de uitgebreide receptie in de parochiezaal ontving een geëmotioneerde Mgr. Mathias Schiltz de medaille uit de handen van Zijne Eminentie de Metropoliet. Het officiële document van de onderscheiding werd voorgelezen en Zijne Eminentie sprak de geëerde toe. In zijn toespraak verwees Mgr. Mathias Schiltz naar de geschiedenis van zijn bijdrage aan de bouw van deze heilige kerk en zei onder andere: “Hoe kan ik Uwe Eminentie bedanken voor de mij verleende eer? … Deze eer doet me denken aan de woorden van Zijne Alheiligheid de Oecumenische Patriarch die mij schreef ter gelegenheid van mijn vijftigjarig priesterjubileum: “Ik weet dat u evenveel van onze Kerk houdt als van uw eigen Kerk”. Aartsbisschop Schiltz sprak vervolgens krachtig over zijn liefde voor de Orthodoxe Kerk en over zijn studies en ervaringen waardoor hij de Orthodoxie ontdekte. Hij sprak ook over zijn kennismaking met eminente orthodoxe gelovigen en zijn vriendschap met Zijne Alheiligheid Oecumenisch Patriarch Bartholomeus, waarbij hij op karakteristieke wijze benadrukte dat zijn relatie met de orthodoxie, alvorens er een van bijdrage en steun te worden, er vooral een van vriendschap is. Hij herinnerde aan zijn bijdrage aan de erkenning van de orthodoxe parochies van Luxemburg door conventies, evenals aan het verhaal van de toekenning van grond voor de bouw van de heilige Nicolaaskerk en zijn inspanningen om de schenker en zijn zus te overtuigen. Hij besloot met de woorden: “Uwe Eminentie, … In de huidige historische situatie heeft de wereld, verscheurd door vuur en bloed, meer dan ooit behoefte aan het potentieel tot vrede dat de grote schat van het christendom is. Laten we daarom onze banden aanhalen, laten we ons verenigen, alle Kerken en christelijke denominaties, om een wereldwijde campagne voor vrede te starten”.

Zondag van de Kruisverering in Luxemburg (7-4-2024)