Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Aartsbisschoppelijke viering van het feest van de Heilige Marina in Etterbeek Brussel – Aartsbisdom van België

Op 16 juli werden de pontificale vespers voor het feest van de heilige en glorieuze Martelares Marina in de kerk met dezelfde naam in Etterbeek (Brussel) plechtig gevierd in aanwezigheid van Zijne Eminentie de Metropoliet van België en Exarch van Nederland en van Luxemburg, monseigneur Athenagoras. Vele leden van de geestelijkheid en vele gelovigen omringden hem. Vóór het einde van deze pontificale vespers verwees Archimandriet Ioachim Archontos tijdens een homilie naar het leven en het martelaarschap van de heilige. 

Dinsdag 17 juli werden de feestelijke metten vanaf de troon voorgezeten door onze herder Monseigneur Athenagoras, waarna hij voorging in de pontificale Goddelijke Liturgie, omgeven door een groot aantal priesters en diakens. Op het einde van de Goddelijke Liturgie linkte Zijne Eminentie in de homilie het thema van het feest aan de actualiteit. Hij begon met te spreken over het leven in Christus en het martelaarschap van de gevierde heilige, waarna hij het had over haar charisma’s met speciale nadruk op het geloof en de liefde van de heilige voor de Christus-echtgenoot, maar ook voor de moed die ze toonde ondanks haar jonge leeftijd. Hij moedigde de talrijke aanwezige gelovigen aan om dit voorbeeld te omarmen voor het welzijn van de ziel en de perfectie van de geest en hij bad tot de Heer God, door de gebeden van de heilige groot-martelares Marina, om hem de gezondheid, vele jaren, verlichting (inspiratie) en kracht in zijn pastorale werk te geven. Tot slot dankte hij de aanwezige geestelijken, in het bijzonder vader Dimitri Stamataki, rector van de parochie heilige Marina, en de leden van de parochieraad voor de zorgvuldige organisatie van het festival, maar ook de lectoren, zangers en vele deelnemers aan het feest. 

Als een zegen en ter ontwikkeling van de gelovigen stonden enerzijds de relikwieën van de heilige Marina – in deze kerk bewaard, en anderzijds een reliekhouder met vele relikwieën van grote heiligen van ons geloof ter beschikking voor verering.

Na de goddelijke liturgie was iedereen uitgenodigd op een receptie om het feest te bekronen.

 

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar