Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

De Luister van Emmanuel in de Stille Nacht

Dilbeek 15 december 2018: Kerstconcert “De Luister van Emmanuel in de Stille Nacht”

Op zaterdag 15 december 2018 organiseerde de Parochie van de HH. Georgios en Helena van Dilbeek, in samenwerking met de Rooms Katholieke Parochie van Dilbeek voor de tweede maal een kerstconcert.
Vier koren van diverse christelijke denominaties kwamen graag naar Dilbeek om elk volgens hun eigen traditie liturgische en/of volksliederen en hymnen te brengen rond het thema van de Geboorte van Christus.

In het inleidend woord vertolkte v. Filip Boone de welkomst- en kerstwensen van zowel Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg, als van Eerwaarde Heer Luc Cauwenbergh, pastoor van de Sint-Ambrosiusparochie en federatiepastoor van Dilbeek, waar het concert plaats vond.

Met zijn zevenentwintig leden zong de Cantorij Jubilate uit Oostkamp op homogene en ingetogen wijze een prachtige selectie van Vlaamse en internationale werken, gecomponeerd doorheen diverse eeuwen.
Nadien bracht het koor Mor-Gewaris van de Syrisch Orthodoxe (Syriac) parochie van de H. Georgios uit Jette het publiek met zijn wondermooie stemmen naar het nabije Oosten.

Van het nabije Oosten ging het naar de Slavisch orthodoxe wereld. Angelskii Sobor uit Gent, van Rooms Katholieke oorsprong, specialiseert zich sedert 1993 in de Byzantijnse ritus in het Slavisch, en vertolkte een uitgelezen keuze van Slavische Orthodoxe gezangen, alsof ze nooit anders gedaan hebben.

Met hun zeer gedragen uitvoering van enkele traditionele Byzantijnse gezangen van de achtste tot de achttiende eeuw liet het koor van deRoemeense Parochie van de H. Nicolaas in Brussel de toehoorders achter met het gevoel of ze zich in een monasterium bevonden. Een gedeelte werd zelfs in het Nederlands gezongen.

Het “Onze Vader” van `Rimski Korsakow, mooi uitgevoerd door alle deelnemende koren sloot het muzikale gedeelte af. Velen in het publiek noemden dit achteraf een bijzonder ontroerend moment.

Vader Ioannis Lykos dankte daarna de deelnemende koren en het publiek voor hun deelname en aanwezigheid, en wees daarbij op de universele boodschap van het feest van de Geboorte van Christus, een boodschap van liefde en vrede.

Een rijkelijk gepresenteerde receptie, aangeboden door de dames van de orthodoxe parochie van Dilbeek, besloot een mooie en hoogstaande avond.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar