Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Concelebratie in het Groothertogdom Luxemburg

Op zondag 24 maart 2019 vond de traditionele inter-orthodoxe concelebratie op luisterrijke wijze plaats in de Kathedraal van de H. Nicolaas in Luxemburg.

De voorbije jaren is het een traditie geworden voor het Aartsbisdom van België om de inter-orthodox concelebratie in het Groothertogdom Luxemburg, met deelname van alle Orthodoxe Aanwezigheden te mogen beleven op de tweede zondag van de vasten, de dag van de herdenking van de H. Gregorios Palamas, net na de Zondag van de Orthodoxie en de inter-orthodoxe concelebratie in België, en aldus te getuigen van de eenheid van de Orthodoxen in dit land.

De Goddelijke Liturgie werd dit jaar voorgezeten door Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg, omringd door de priesters van de Kathedraal van de H. Nicolaas, het hoofd van de Bulgaarse kerk, de rector van de Servische parochie, de vicarissen van de Roemeense parochie, terwijl de hymnen van de dag werden uitgevoerd door het Byzantijnse koor van de kathedraal en het koor van de Roemeense parochie.

In zijn homilie verwees Zijne Eminentie naar de persoonlijkheid van de H. Gregorios Palamas, die aan de Kerk zijn geschriften en leerstellingen naliet, waarin hij de nadruk legde op het mystieke karakter van het Orthodoxe Geloof en de Theologie.

Na het beëindigen van de Goddelijke Liturgie, uitte Metropoliet Athenagoras zijn vreugde om opnieuw de deelname van alle orthodoxe Aanwezigheid Luxemburg te mogen zien en te communiëren aan dezelfde communie kelk, elk met zijn taal en liturgische traditie. Op die manier openbaart de Orthodoxie haar verspreiding en haar echte oecumenische dimensie. Hij sprak de wens uit voor het snelle herstel van de betrekkingen tussen de Kerk van Moskou en de Moederkerk van Constantinopel, om de eenheid van de orthodoxen in het Groothertogdom Luxemburg nog te versterken.

 Onder de grote menigte gelovigen herkende men de aanwezigheid van de ambassadeurs van Griekenland de heer Louis-Alcybiade en Roemenië de heer Lilian Zamfiroiu, de Cypriotische rechter Konstantinos Lycourgos, Griekse generaals en de voorzitter van het Griekse Gemeenschap van Luxemburg.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar