Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Pasen in de Kathedraal van de Heilige Aartsengelen in Brussel

De voorgaande jaren in een volle, dit jaar echter vierde Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg de Verrijzenis Dienst vanwege de Covid-19 pandemie in een lege Kathedraal van de Heilige Aartsengelen in Brussel. Vanwege de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan, moesten de orthodoxe christenen ook het Feest der Feesten vanuit hun quarantaine vieren, droevig omdat ze niet in hun kerken konden zijn. Toch konden ze dit vreugdevolle feest in hun hart meebeleven.

In de Benelux en in het algemeen in West-Europa trekken orthodoxe christenen niet vaak de aandacht. De orthodoxe gemeenschap groeit echter, vooral met de komst van nieuwe migranten. Het aantal orthodoxe christenen in België wordt geschat op meer dan 150.000. Zij worden bediend door meer dan 100 priesters die verdeeld zijn over ongeveer 80 parochies. Deze parochies zijn Grieks, Russisch, Servisch, Roemeens, Bulgaars, Georgisch, Oekraïens, Pools en Arabisch. Enkele parochies vieren ook in het Nederlands, Frans en Duits.

Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg, evenals alle leden van zijn geestelijkheid richten aan allen de paasgroet “Christus is Verrezen!”, en wensen iedereen de vreugde van de opstanding, het begin van het eeuwige leven, waarlijk te mogen beleven. Christus is verrezen! Hij is waarlijk verrezen!

Foto’s: Alexandros Michailidis / Newsville.be en aartsbisdom België

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar