Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Het feest van de Heilige Marina in Brussel

Het Orthodox Aartsbisdom van België eerde de nagedachtenis van de Heilige Marina, grootmartelares en wonderdoenster, in de Parochie die haar naam draagt.

De Parochie van de Heilige Marina is een van de vijf Griekstalige parochies in Brussel en is tijdelijk gehuisvest in de metropolitaanse kapel in de zetel van het Aartsbisdom. De vieringen hadden plaats in het atrium van het centrale gebouw van het Aartsbisdom, achter de kapel, wat de mogelijkheid bood tot een grotere deelname van de geestelijkheid en de gelovigen die hulde wilden brengen aan de Heilige Marina.

Op zaterdagavond 16 juli werden de feestelijke en pontificale Vespers gevierd. De volgende dag, de belangrijkste dag van het feest, werd de bisschoppelijke Goddelijke Liturgie voorgegaan door Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg, met de deelname van de geestelijken die in Brussel wonen en vele gelovigen. Die dag voegde een diaken uit de Verenigde Staten zich bij de celebrerende geestelijkheid.

In zijn prediking zei Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras onder andere: “dat onze verantwoordelijkheid als orthodoxe christenen groot en belangrijk is. We moeten niet alleen een schitterend leven leiden, maar ook anderen verlichten en hun rolmodel en voorbeeld zijn. Dit is de reden waarom de Kerk voor ons zorgt, zodat zelfs wanneer de zonde de verlichting van Christus voor ons leven probeert te verbergen, wij de mogelijkheid hebben om door biecht en heilige communie de goddelijke verlichting in onze ziel te hernieuwen”.

Tegen het einde van de Goddelijke Liturgie bedankte Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras de rector van de parochie, Oikonomos Georgios Kokkonas en zijn medewerkers voor het organiseren van het feest. Hij bedankte ook de geestelijken en gelovigen die kwamen om de Grootmartelares Marina en haar nagedachtenis te eren.

 

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar