Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Interorthodoxe concelebratie in Nederland

Op zondag 26 maart 2023, de zondag van de heilige Johannes Klimakos en vierde zondag van de Heilige en Grote Vasten, vond zoals elk jaar de inter-orthodoxe concelebratie plaats in de Kathedraal van de heilige Nicolaas in Rotterdam. De Goddelijke Liturgie werd voorgegaan door de Metropoliet van België en Exarch van Nederland en Luxemburg, Zijne Eminentie Athenagoras, omringd door Hunne Excellenties Bisschop Dositheos (Patriarchaat van Georgië) en Bisschop Joachim van Apollonia, met deelname van geestelijken van ons Aartsbisdom en van andere orthodoxe aanwezigheden in Nederland. Tijdens de concelebratie vond ook de priesterwijding van diaken Daniël Becker plaats.

De gezangen werden verzorgd door het koor van de Kathedraal en het Nederlandstalig koor van de Parochie van de Heilige Nectarios in Eindhoven.

Aan het einde van de Goddelijke Liturgie heeft Zijne Eminentie de kleine wijding van lector toegediend aan P. Giannàkos en E. Gagiànos van de parochie van de Heilige Apostel Jacobus de Meerdere en Paraskeva van Epivata in Den Haag.

Tot slot sprak Zijne Eminentie zijn vreugde uit over iedereens deelname aan de concelebratie. Hij bedankte de concelebrerende bisschoppen en geestelijken, de psalmzangers en alle gelovigen die over heel Nederland afkwamen om aanwezig te zijn op deze Goddelijke Liturgie. Hij bedankte in het bijzonder nogmaals Hunne Excellenties de ambassadeurs van Griekenland en Noord-Macedonië in Nederland, respectievelijk mvr Ekaterini Ginis en mvr Beti Јačeva, alsook de hoofdpredikant van de Zendende Instantie van de Protestantse Kerk bij het Ministerie van Justitie, mr Jan-Gerd Heetderks, die deze viering vereerden door hun aanwezigheid.

De Metropoliet feliciteerde vervolgens de nieuwe priester met zijn vrouw en kinderen, en alle gelovigen die voor hem kwamen meebidden.

Volgde een receptie in de parochiezaal van de Kerk.

Merken we op dat de pas gewijde priester van Nederlandse afkomst is, getrouwd is en ook vader van vier kinderen. Moge God de nieuwe priester van ons Aartsbisdom zegenen en waardig maken!

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar