Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Servische bisschop Maxim Vasiljevic in het Aartsbisdom België

In het kader van de voordrachtenkring “Orthodox Logos” van ons Aartsbisdom van België was de gastspreker Zijne Excellentie Bisschop Maximos Vasiljevic, hiërarch van het Patriarchaat van Servië in Californië, VS. De lezing vond plaats op 25 mei 2023, Hemelvaartsdonderdag, in het “Orthodox Centrum Ambiorix”.

Op de ochtend van Hemelvaart, met toestemming en op aandringen van Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg, heeft Zijne Excellentie Bisschop Maxim de Goddelijke Liturgie gevierd in de Kathedraal van de Heilige Aartsengelen in Brussel, omringd door geestelijken van ons Aartsbisdom. Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras was aanwezig in gebed in het heiligdom.

In de namiddag werd de toespraak van Zijne Excellentie gehouden in het ” Orthodox Centrum Ambiorix “. Het evenement begon met een voorwoord van Zijne Eminentie metropoliet Athenagoras van België, die de gastspreker welkom heette en hem voorstelde aan het publiek. Daarna nam Zijne Excellentie bisschop Maxim het woord en ging uitweiden over het thema: “Pinksteren en de zending van de Kerk vandaag” met bijzondere verwijzing naar de theologie van wijlen metropoliet Johannes Zizioulas.

Volgde een interessant gesprek, geschapen door de vragen van het publiek, waarbij Zijne Excellentie de mogelijkheid kreeg sommige aspecten rond het thema nader toe te lichten.

Het evenement werd afgesloten door Zijne Eminentie, die Zijne Excellentie bisschop Maxim bedankte om met ons in België zijn ervaringen te delen uit zijn ambt in de Kerk en uit zijn leertijd naast wijlen metropoliet Johannes (Zizioulas) van Pergamon.

Zijne Excellentie Bisschop Maxim Vasiljevic is geboren in Bosnië en Herzegovina.
Hij studeerde aan de Theologische School van Belgrado en verhuisde vervolgens naar Athene, waar hij zijn postdoctorale en doctorale studies voortzette aan de Theologische School van Athene op het gebied van dogmatiek en patrologie. Hij vervolgde zijn postdoctorale studie aan de Sorbonne in de vakgebieden Byzantijnse Geschiedenis en Theologie, terwijl hij tegelijkertijd doceerde aan de Franse kunstacademie (Beaux-arts) in Parijs. Hij was ook professor aan de Theologische School in Belgrado en doceert nu aan de Holy Cross Greek Orthodox School of Theology in Brookline (Boston). In 2004 verkoos de Heilige Synode van de Servische Kerk hem tot bisschop en sinds 2006 is hij werkzaam in de Verenigde Staten.

 

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar