Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Interorthodoxe pontificale concelebratie in Luxemburg

Op zondag 10 december 2023 werd een interorthodoxe pontificale Goddelijke Liturgie gevierd in de Kathedraal van de Heilige Nikolaas in Weiler-la-Tour, Groothertogdom Luxemburg, voorgegaan door Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg, met deelname van priesters van diverse orthodoxe parochies van Bulgaarse, Griekse, Oekraïense, Roemeense en Servische traditie.

Een groot aantal gelovigen uit de bovengenoemde parochies stroomden toe om deel te nemen aan deze Interorthodoxe Goddelijke Liturgie, die werd gehouden om de Heilige Nikolaas plechtig te vieren.
De koorzangers, van Byzantijnse en Roemeense muzikale traditie, brachten de liturgische gezangen prachtig ten gehore in het Grieks en Roemeens.

Aanwezig op de interorthodoxe concelebratie waren de heer Claude Wiseler, voorzitter van het Luxemburgse parlement, de heer Angelos Ypsilantis, ambassadeur van Griekenland in Luxemburg, mevrouw Alexandrina-Livia Rusu, ambassadrice van Roemenië, de heer Vincent Reding, burgemeester van Weiler-la-Tour, de Archont van het Oecumenisch Patriarchaat de heer Theocharis Grammatikos, de heer Athanasios Santos, advocaat-generaal bij het Hof van Justitie van de Europese Unie, de voorzitter van de Europese Unie de heer Theocharis Grammatikos, de heer Athanasios Santos, advocaat-generaal bij het Hof van Justitie van de Europese Unie, de heer Nikolaos Milionis, lid van de Europese Rekenkamer, rechter Ioannis Dimitrakopoulos, mevrouw Eleni Fotinea, voorzitter van de Griekse gemeenschap in Luxemburg, Griekse officieren in dienst van de NAVO in Luxemburg en vele anderen.

Het Woord werd in het Grieks en Frans gepredikt door de Zeer Eerwaarde vader Panagiotis Moschonas, Protopresbyter van de Oecumenische Troon en bisschoppelijke vicaris van Luxemburg, waarbij hij verwees naar het leven en de wonderen van de Heilige Nikolaas, om deze daarna  te koppelen aan de evangelieperikoop van de Genezing op sabbat van een vrouw (Lucas 13:10–17), waarbij hij de liefde van God voor de mens en de zending van de christen in de wereld benadrukte.

Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België bedankte tot slot de omringende geestelijken, de twee zangkoren, de hoge ambtenaren en alle andere aanwezigen die deze interorthodoxe mis bijwoonden en wenste hen het allerbeste voor de komende heilige dagen.

Volgde een receptie in de parochiezaal. Tonslotte hield Zijne Eminentie een korte bijeenkomst exclusief met de priesters van Luxemburg om hen te informeren over enkele pastorale zaken.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar