Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Orthodox Frans koor “Ensemble Vocal Malinine”  uit Parijs in concert te Brugge

Op zaterdag 2 maart 2024 ontvingen wij het orthodox koor “Ensemble Vocal Malinine” te Brugge.  Tien orthodoxe christenen uit Parijs, met als koorleider Mathieu Malinine, kwamen hier immers om een concert te houden op uitnodiging van Metropoliet Athenagoras, Vader Bernard en de parochie van Brugge.  Dit concert had plaats in de Sint-Annakerk te Brugge en werd dus ingericht door de Brugse orthodoxe parochie van de HH. Konstantijn en Helena.

Ongeveer 230 personen kwamen luisteren en meebidden en genoten er van de prachtige stemmen van deze orthodoxe christenen. 

Het koor “Ensemble Vocal Malinine” bracht ons een originele benadering van de orthodoxe liturgische muziek. Het vertolkt een hele reeks hymnen en gebeden in polyfonie (4-stemmig, sommige hymnen 5- of meerstemmig) en wordt niet begeleid door muziekinstrumenten. Het koor bestaat uitsluitend uit orthodoxe christenen nakomelingen van de oude Russische migratie.

Het ensemble stond onder leiding van de tenor Mathieu Malinine. Het koor bestond uit: voor de sopranostem, Tatiana Sollogoub, Tatiana Becchio en Tatiana Ossipoff; voor de altostem, Anne Rehbinder en Anastasia Becchio; voor de tenorstem Mathieu Malinine en Alexis Guyot; en tenslotte voor de basstem Alexander Rehbinder, Cyrille Sollogoub en Mathieu Drobot. Het koor zong er hoofdzakelijk in het Kerkslavisch en het Frans. 

Metropoliet Athenagoras van België hield er het welkomswoord in naam van de orthodoxe parochie van Brugge en van de rector van deze parochie, Aartspriester Bernard Peckstadt en bracht bindteksten aan over de liturgische muziek in de Orthodoxe Kerk.

Het koor begon het concert met hymnen uit de Vespers en Metten, en vervolgens uit de Goddelijke Liturgie. 

Vader Bernard Peckstadt zong er de vredesektenie die steeds beantwoord werd door een Gospodi pomilui of Heer Ontferm U.

Het tweede deel bestond uit enkele gezangen van het Feest van Kerstmis, de Geboorte van onze Heer Jezus Christus, gevolgd door hymnen uit de Grote Vasten waaronder enkele liederen uit de dienst van het Heilig en Onbevlekt Lijden van Onze Heer en God en Verlosser Jezus Christus. Dit tweede deel werd beëindigd met de vreugdevolle gezangen van Pasen, met o.a. de aankondiging van de opstanding van Christus, “Dat God verrijze…” dat tevens voorgezongen werd door vader Bernard en beantwoord met het paastroparion dat gezongen werd in verschillende melodieën en talen. 

Als bis-nummer zong het koor nog het wondermooi Groot Prokimen dat op Pasen en Pinksteren gezongen wordt tijdens de Tweede Vespers, nl. “Welke God is groot als onze God”. Nadien zongen ze nog het Nog vele Jaren of Mnoga ljetta! Het concert werd afgesloten met het zingen en samen bidden van het Onze Vader naar Kedrov. 

Dat het een succes was daar kunnen al diegenen die er waren van getuigen. Het was echt de hemel op aarde! Wij ontvingen nog heel veel positieve commentaren en velen vroegen ons: “hopelijk tot volgend jaar voor een nieuw concert”

Het koor luisterde de volgende dag de Pontificale Goddelijke Liturgie op, voorgegaan door Metropoliet Athenagoras van België in concelebratie met Vader Bart D’Huyvetter, Vader Bernard Peckstadt en Vader Marios Movila. 

Dank aan allen voor het welslagen van dit initiatief.

https://photos.app.goo.gl/KcyZ1Lt6ckBee2Yi8