Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

4e Zondag van de Grote Vasten in Rotterdam

Op 14 april 2024, de vierde zondag van de Heilige en Grote Veertigdagentijd, vond traditiegetrouw de jaarlijkse interorthodoxe concelebratie in de Kathedraal van de Heilige Nicolaas in Rotterdam plaats.

Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg ging voor in de Goddelijke Liturgie en werd omringd door Hunne Excellenties bisschop Dositheos (Patriarchaat Georgië), hulpbisschop Joachim van Apollonia, bisschop Apostolos van Tanagra (directeur van de Vertegenwoordiging van de Kerk van Griekenland bij de Europese Unie), alsook geestelijken van het Aartsbisdom en andere orthodoxe aanwezigheden in Nederland.

De gezangen van de dag werden ten gehore gebracht in verschillende talen door het Griekstalige koor van de Rotterdamse kathedraal zelf, het Nederlandstalige koor van de parochie van Eindhoven, het Arabofone koor van de parochie in Amersfoort en een Oekraïenstalig koor.

De homilie werd door Zijne Eminentie uitgesproken. Hij had het over de perikoop van de dag waarin geloof, gebed en vasten centraal staan. Ook had hij het kort over de heilige Johannes Klimakos, een grote persoonlijkheid binnen onze Kerk. Zijne Eminentie sloot af door ons eraan te herinneren dat vasten en bidden als hemelse gaven worden beschouwd in de orthodoxe hymnologie. Dankzij deze gaven zuivert de gelovige zijn geest. “Laten ons daarom volharden in ons vasten met de grootste wil en met de zekerheid van een dubbel voordeel, geestelijk en lichamelijk, zoals Johannes Chrysostomus ons leert. Met gezuiverde zielen zullen we dan het Lijden en de Verrijzenis van onze Heer waardig aanbidden en ervaren.”

Aan het einde van de Goddelijke Liturgie sprak Zijne Eminentie zijn vreugde uit over deze interorthodoxe bijeenkomst in Nederland, zoals die in de afgelopen jaren tot stand is gekomen om te getuigen van de eenheid van de Orthodoxen. Hij bedankte van harte de rector van de Kathedraal, Protopresbyter van de Oecumenische Troon en bisschoppelijk vicaris van Nederland, vader Ioannis Psomas, voor de organisatie en de gastvrijheid die de parochie bood. Hij bedankte ook de concelebrerende hiërarchen, Hunne Excellenties bisschop Dositheos, hulpbisschop Joachim van Apollonia en bisschop Apostolos van Tanagra, de andere priesters die deelnamen aan de Goddelijke Liturgie, evenals Gerontissa Joanna, overste van het Klooster van de Geboorte van de Moeder Gods in Asten, voor haar aanwezigheid. Ook bedankte hij Hunne Excellenties de ambassadeurs van Griekenland mevrouw Caterina Ghini, van Oekraïne de heer Oleksandr Karasevych, van Roemenië de heer Lucian Fatu en van Noord-Macedonië mevrouw Beti Jacheva, evenals de consul-generaal van Oekraïne mevrouw Mariia Bezdieniezhna. Tot slot bedankte hij de verschillende koren voor hun prachtig gezang en alle gelovigen aanwezig op deze interortodoxe Goddelijke Liturgie.

Sunday of St. John of Sinai in Rotterdam (14-4-2024)