Het feest van de Ontmoeting in Verviers, België
Op zondag 2 februari 2025werd het feest van de Ontmoeting van de Heer in de tempel met grote luister gevierd tijdens de Goddelijke Liturgie in de gelijknamige parochie in Verviers in België.
Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België ging voor in de Goddelijke Liturgie, bijgestaan door Zijne Excellentie Bisschop Evmenios van Lefki, Archimandriet Simeon van het Aartsbisdom van Chalki, en geestelijken van het Aartsbisdom.
In zijn homilie verwees Zijne Eminentie naar het Evangelie en de boodschap van het feest. Hij benadrukte in het bijzonder het geloof van Simeon de Rechtvaardige dat hij de Messias zou ontmoeten en de zegeningen die wij als christenen ook ontvangen sinds Christus Zijn volmaakt Menselijke en volmaakt Goddelijke natuur aan ons heeft geopenbaard.
De zang werd prachtig verzorgd door de cantors van de kerk.
Na afloop van de Goddelijke Liturgie begeleidde het Filharmonisch Orkest van de gemeente de geestelijken en het volk in processie met de gevierde efemere icoon van de “Maagd van de Passie”, die op wonderbaarlijke wijze in het bezit van de parochie was gekomen.
De burgemeester van Verviers en de voorzitter van de Griekse gemeenschap van Verviers vereerden het feest met hun aanwezigheid.
Na de processie boden de parochiemedewerkers koffie en een ontbijt aan in het parochiecentrum, wat gevolgd werd door een feestelijke maaltijd in het Griekse gemeenschapscentrum.
Geschiedenis van de Efeze-icoon van de “Maagd van de Passie”
De historische en eerbiedwaardige icoon van Onze-Lieve-Vrouw van de Passie wordt gekoesterd als een spiritueel relikwie en wordt sinds 2024 bewaard in de Heilige Kerk van de Ontmoeting van Christus in Verviers.
De aanwezigheid van de Heilige Icoon in onze parochie gaat terug tot de eerbiedige schenking ervan door mevrouw Nicole Winants. Zij had een bijzondere voorliefde voor de orthodoxe iconografische traditie en ontdekte de icoon veertig jaar geleden in een antiekwinkel, in negen afzonderlijke delen.
Nadat zij de icoon verworven had, restaureerde zij die persoonlijk tot de oorspronkelijke de staat, waarbij de negen delen samengevoegd, de kleuren schoongemaakte en accidentele schade hersteld werden.
Na de dood van haar echtgenoot, de heer Michel de Moitelle, wenste ze, ter nagedachtenis aan hem, de Heilige Icoon van de “Maagd van de Passie” schenken aan onze parochie, evenals andere iconen die ze hadden gemaakt.
De officiële ontvangst en inwijding van de Icoon vond plaats op donderdag 1 februari 2024, en op zondag 4 februari 2024 vond de eerste officiële processie door de straten van de parochie plaats.
De lieflijke en zeldzame iconografische vorm van “Maagd van de Passie” is ontsproten uit de Goddelijke Voorzienigheid en de genade van de Moeder Gods en afkomstig uit de iconografie en het feest van de Ontmoeting.
De ontvangst van Christus in de tempel van Salomo vond 40 dagen na zijn geboorte plaats door de oude priester Simeon. Hij voorzag zijn kruisiging en profeteerde aan de Moeder Gods: “… en uw eigen moederhart zal doorboord worden door het zwaard van pijn, wanneer u uw zoon ziet lijden voor de redding van de mensen” (Lukas 2:35).
Deze profetie en de vooruitwijzing naar het Onbevlekte Lijden worden in de beschreven icoon tot uitdrukking gebracht door de symbolen van het Lijden die de twee aartsengelen aan de kleine Christus tonen (het Heilig Kruis, de spons en de speer), maar ook door de liefdevolle en gekwelde blik van zijn Moeder.
Het Goddelijk Lijden wordt belichaamd in hetzelfde beeld en in de gehele verschijning van de kleine Christus. De theologische Schepper ervan, die de woorden van de Heer in gedachten had: “Mijn Vader, indien het mogelijk is, laat deze beker (van het kruisoffer) aan Mij voorbijgaan…” (Matt. 26:39), stelt Hem voor in angst, aangezien Hij ook een volmaakt mens was, het symbool van Zijn toekomstige lijden en bescherming zoekend in de armen van de “Ontzagwekkende Bescherming”, m.a.w., Zijn Moeder.
Dit is een zeldzame en lieflijke afbeelding van de Heilige Maagd Maria en onze Heer Jezus Christus, met vele en uiteenlopende theologische inspiratiebronnen. Het icoon is bovendien bijzonder groot.
De oorsprong en de maker van de Heilige Icoon worden niet vermeld, maar de staat van het hout en de kleuren suggereren dat ze rond het midden van de twintigste eeuw is geschilderd.
Door Gods genade en met de zegen van de Maagd Maria werd ze drie maanden na de inwijding van de Nieuwe Kerk op het feest van de Ontslaping van de Moeder Gods en slechts enkele dagen voor het eerste en historische Feest van de Moeder Gods aan de orthodoxe parochie van Verviers geschonken.