Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Nieuwe Archont van de Heilige en Grote Kerk van Christus voor het Aartsbisdom België

Op zondag 13 november 2022 vierde Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg op het feest van de Heilige Aartsengelen Michael en Gabriël de Goddelijke Liturgie in de Kathedraal van Brussel. DE concelebreranten waren Zijne Excellentie Bisschop Dositheus van het Patriarchaat van Georgië in België en Zijne Excellentie Bisschop Joachim van Apollonia (hulpbisschop van het Aartsbisdom België), omringd door priesters en diakens van het Aartsbisdom. Onder de aanwezigen, die gekomen waren om het parochiefeest en de nieuwe archon van de Heilige en Grote Kerk van Christus te eren, waren Zijne Excellentie de Griekse ambassadeur in België, de heer Dionysios Kalamvrezos, de vice-voorzitter van de Europese Commissie, de heer Margaritis Schinas, de Griekse ambassadeur van de Griekse permanente vertegenwoordiging bij de Europese Unie, de heer Ioannis Vraïlas, de Griekse consul-generaal in België, de heer Vassilios Zarbalis, de Cypriotische consul-generaal in Londen, de heer Theodoros Gkotsis Theodoros Gkotsis, het hoofd van de Griekse militaire vertegenwoordiging bij de NAVO luitenant-generaal Petros Demestichas, vergezeld van officieren, de archonten van de Heilige en Grote Kerk van Christus: Archon Ekdikos de heer Georges Petrou en Archon Protonotarios dr. Konstantinos Vamvakos. De voorzitter van de Griekse Gemeenschap van Brussel, de heer Philippos Kotsaridis, en de voorzitter van AHEPA-Brussel, de heer Polis-Andreas Konstantinou, vergezeld van enkele leden van de organisatie.

In zijn toespraak verwees Zijne Eminentie naar de betekenis van de evangelielezing met de passage van de barmhartige Samaritaan.

Aan het einde van de Goddelijke Liturgie vierde Zijne Eminentie de Metropoliet, na het voorlezen van de eervolle verordening van Zijne Alheiligheid Oecumenisch Patriarch Bartholomeos, de handoplegging waarbij de rang van Archont van de Heilige en Grote Kerk van Christus werd toegekend aan de eerbiedwaardige heer Georgios Kritikos, een uitstekend lid van de Griekse gemeenschap in België, een goed huisvader en een hoge ambtenaar van de Europese Unie.

In zijn toespraak dankte de nieuwe Archont Zijne Alheiligheid Oecumenisch Patriarch Bartholomeos voor de grote eer om hem in de familie van Archonten van de Oecumenische Troon op te nemen, Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België voor zijn voordracht aan de Oecumenische Patriarch, alsook zijn ouders en zijn vrouw voor hun steun tijdens zijn leven, en herhaalde hij zijn besluit om altijd het werk van het Oecumenisch Patriarchaat en het Aartsbisdom België te helpen. Zijne Eminentie dankte en feliciteerde de nieuwe archont in zijn toespraak voor zijn toewijding en steun tot nu toe aan het Oecumenisch Patriarchaat en het werk van de lokale kerk in België.

Na de Goddelijke Liturgie volgde een receptie voor de gelovigen in het parochiecentrum van de kerk.

 

 

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar